Σήμερα εφημερεύει το
ΠΑΓΝΗ Τηλ. 2813-402111
Μητρικός Θηλασμός
Το μητρικό γάλα αποτελεί “ζωντανό ιστό”, καθώς περιέχει πληθώρα πολύτιμων συστατικών όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες, αυξητικούς παράγοντες, ορμόνες, ανοσοποιητικούς παράγοντες, ιχνοστοιχεία, ανοσοσφαιρίνες, μακροφάγα, λεμφοκύτταρα, ουδετερόφιλα και άλλα. Το μητρικό γάλα διαρκώς ανανεώνεται με αποτέλεσμα να αλλάζει η σύσταση του κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και στη πορεία ανάπτυξης του νεογνού, προκειμένου να ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες του βρέφους στο μέγιστο. Τις πρώτες μέρες το μητρικό γάλα περιέχει πρωτεΐνες σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε σχέση με τα λιπίδια και τη λακτόζη. Η αναλογία των συστατικών τροποποιείται βαθμιαία, έτσι ώστε στο ώριμο μητρικό γάλα να κυριαρχεί η λακτόζη και να ακολουθούν σε μικρότερες συγκεντρώσεις τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες. Στην αρχή παράγεται το πρωτόγαλα ή πύαρ (1η έως 4η ημέρα), το οποίο είναι εμπλουτισμένο από πρωτεΐνες και κυρίως ανοσοσφαιρίνες ΙgA, σηματοδοτώντας το “πρώτο φυσικό εμβόλιο” για το νεογέννητο. Το πύαρ παρουσιάζει χαρακτηριστική κίτρινη χροιά λόγω της καροτίνης που περιέχει. Το πρωτόγαλα παράγεται σε μικρή ποσότητα και σταδιακά αυξάνεται. Ενδεικτικά ένα γεύμα κατά το πρώτο 24ωρο της ζωής αποτελείται από μερικές σταγόνες έως 5ml περίπου. Από την 4η με 5η ημέρα έως και τη 10η με 14η ημέρα της ζωής περίπου παράγεται πλέον το μεταβατικό γάλα. Ο μητρικός θηλασμός αποτελείται πλέον από ώριμο μητρικό γάλα μετά τις 2 πρώτες εβδομάδες της ζωής.
Ο μητρικός θηλασμός στηρίζεται στο φυσικό ένστικτο του ανθρώπου για επιβίωση, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τέχνη που μαθαίνεται. Η φύση έχει προβλέψει ώστε κάθε θηλαστικό να παράγει το αντίστοιχο γάλα για το είδος του. Το ανθρώπινο γάλα είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες του ανθρώπινου νεογνού.
Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για το βρέφος του ανθρώπου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Ο μητρικός θηλασμός ιδανικά συνεχίζεται και μετά την προσθήκη των στερεών τροφών για όλο το πρώτο έτος της ζωής. Το νήπιο μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει το δεύτερο χρόνο της ζωής του αλλά και αργότερα, εφόσον η μητέρα και το παιδί το επιθυμούν.
Στην Ελλάδα, η πανάρχαια τέχνη του θηλασμού εγκαταλείφθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα μόνο 5% των βρεφών να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες ζωής, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιες μητέρες είχαν πρόθεση να θηλάσουν σε ποσοστό 90%. Έτσι ενώ το 1ο μήνα ζωής η συντριπτική πλειοψηφία (85%) των βρεφών θηλάζει, το 2ο μήνα της ζωής ξεκινά η απότομη μείωση στα ποσοστά θηλασμού.
Επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι:
Επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι: