ολα τα πεδια ειναι υποχρεωτικα.

Κλείσιμο

Διατροφή

Εισαγωγή στερεών τροφών

Η εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά σταδιακά μεταξύ 5ου και 6ου μήνα, όταν το βρέφος είναι νευροαναπτυξιακά έτοιμο και εμφανίζει τα εξής:

  • Στηρίζει σταθερά το κεφάλι του.
  • Κάθεται με υποστήριξη.
  • Κρατά αντικείμενα στην παλάμη του και τα φέρνει στο στόμα.
  • Σας παρατηρεί επίμονα όταν τρώτε.
  • Δείχνει ενδιαφέρον για άλλες τροφές εκτός από γάλα.
  • Ανοίγει το στόμα όταν του προσφέρετε τροφή.
  • Δέχεται το κουτάλι και δεν βγάζει βίαια την τροφή από το στόμα
    (αφού έχει πλέον εξαφανιστεί ή έστω μειωθεί το αντανακλαστικό ώθησης με τη γλώσσα).
  • Καταπίνει την τροφή χωρίς να πνίγεται.
  • Έχει ωριμάσει το πεπτικό σύστημα όσον αφορά τη διαδικασία πέψης και απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε ήρεμο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού.
  • Αρχικά, κεντρίζουμε το ενδιαφέρον του μωρού μας δίνοντάς του να κρατά ένα κουτάλι για να εξοικειωθεί σιγά-σιγά.
  • Προσπαθούμε να ταΐζουμε το μωρό μας ενώ κάθεται σε καρεκλάκι κοντά στο τραπέζι, προκειμένου να είναι συνειδητή η όλη διαδικασία και όχι να το ξεγελάμε μπροστά στην τηλεόραση ή με παιχνίδια.
  • Αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ταΐσουμε το μωρό μας κοιτώντας το στα μάτια και μιλώντας του ήρεμα, χωρίς να απασχολούμαστε με άλλες δραστηριότητες παράλληλα.
  • Σεβόμαστε τις επιθυμίες του μωρού μας και δεν το πιέζουμε να τελειώσει όλο το φαγητό του.
  • Αν δείχνει δυσαρέσκεια για κάποια τροφή την αποσύρουμε και ξαναπροσπαθούμε σε 10-15 ημέρες.
  • Αρχίζουμε την προσπάθεια όταν το μωρό μας είναι ευδιάθετο, ξεκούραστο και υγιές και όχι όταν είναι άρρωστο ή εκνευρισμένο.

Συνήθως ξεκινάμε με μικρές ποσότητες που αυξάνονται σταδιακά!

avatar

Ανθή Φιλιππίδη - Σπανάκη

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης

Τι επιτυγχάνεται με την εισαγωγή των στερεών τροφών;

  • Συμπληρωματική χορήγηση ποικίλων θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα εκτός από το γάλα.
  • Κάλυψη των επιπλέον ενεργειακών αναγκών του βρέφους που δημιουργούνται με τη συνεχή ανάπτυξή του.
  • Προάγεται η δεξιότητα της μάσησης, καθώς εισάγονται διαφορετικές τροφές τόσο σε υφή όσο και σε γεύση.
  • Η εκμάθηση της μάσησης συντονίζει τις λειτουργίες του στόματος και της γλώσσας και θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της ομιλίας.

Βασικές αρχές παρασκευής βρεφικού φαγητού

  • Τηρούμε πάντα τους κανόνες καλής υγιεινής, πλένοντας καλά τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε την ετοιμασία του γεύματος.
  • Χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε σκεύη που είναι πολύ καλά πλυμένα.
  • Πλένουμε καλά κάθε τρόφιμο πριν το χρησιμοποιήσουμε.
  • Διαλέγουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και όσο το δυνατό καλύτερης ποιότητας τρόφιμα.
  • Απαγορεύεται να προσθέσουμε στο φαγητό του βρέφους αλάτι, ζάχαρη, μέλι, σιρόπι.

Εισαγωγή στερεών τροφών (αναλυτικά ανά ηλικία)

Η εισαγωγή των στερεών τροφών πρέπει να γίνεται το κατάλληλο χρονικό διάστημα
(ούτε πρώιμα, ούτε καθυστερημένα) ύστερα από συνεννόηση με τον παιδίατρο μας.

 

Πρώιμη εισαγωγή τροφών μπορεί να προκαλέσει στο βρέφος
· πρώιμο απογαλακτισμό και μείωση του μητρικού θηλασμού, καθώς περιορίζεται η παραγωγή γάλακτος λόγω της μικρότερης συχνότητας γευμάτων γάλακτος
· αλλεργικές αντιδράσεις ή και τροφικές δυσανεξίες

Καθυστερημένη εισαγωγή τροφών μπορεί να προκαλέσει στο βρέφος
· υποθρεψία και καθυστέρηση ανάπτυξης
· διαταραχή των διατροφικών συνηθειών του παιδιού για τη μετέπειτα ζωή του

Απαγορεύεται η χορήγηση στερεών τροφών πριν τον τέταρτο (4ο) μήνα.

Γενικές οδηγίες

1) Η εισαγωγή κάθε νέας τροφής γίνεται σταδιακά, δίνοντας τη αρχικά σε μικρή ποσότητα και αυξάνοντας τη κάθε μέρα. Ακολουθούν πρακτικά παραδείγματα για τον τρόπο εισαγωγής της νέας τροφής:

  • Εισαγωγή κρέμας: Ξεκινάμε την 1η ημέρα δοκιμάζοντας να δώσουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού(κ. γλ.) κρέμα ρυζάλευρου και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο γεύμα με το γάλα που πίνει το βρέφος. Συνεχίζουμε τη 2η ημέρα δίνοντας 4-5 κ. γλ. κρέμα και συμπληρώνουμε το γεύμα με λιγότερο γάλα. Ακολούθως την 3η ημέρα δίνουμε 6-10 κ. γλ. κρέμα και συμπληρώνουμε το γεύμα με ακόμη μικρότερη ποσότητα γάλακτος. Τις επόμενες μέρες αυξάνουμε την ποσότητα της κρέμας, έως ότου να αντικατασταθεί πλήρως στο συγκεκριμένο γεύμα το γάλα που έπινε το βρέφος από κρέμα ρυζάλευρου. Η ποσότητα κρέμας που θα τρώει τελικά το βρέφος θα είναι περίπου 200ml ή 20-22 κ. γλ.
  • Εισαγωγή φρούτων: Χορηγούμε ένα διαφορετικό φρέσκο φρούτο πολτοποιημένο κάθε 4 ημέρες περίπου σε αυξανόμενη ποσότητα, στην πρωινή κρέμα ρυζάλευρου ως εξής: 1η ημέρα ¼ του φρούτου, 2η ημέρα το ήμισυ του φρούτου, 3η ημέρα ¾ του φρούτου και 4η ημέρα ολόκληρο το φρούτο.

2) Κάθε νέα τροφή προστίθεται διαδοχικά. Έτσι χορηγούμε κάθε νέο φρούτο, λαχανικό, κρέας ή άλλο τρόφιμο ένα-ένα κάθε 4 έως 5 ημέρες, προκειμένου να αναγνωρίσουμε τυχόν τροφικές αλλεργίες, αλλά και να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στο βρέφος να προσαρμοστεί στη νέα γεύση.

3) Σε περίπτωση αλλεργικής εκδήλωσης ή δυσανεξίας σε κάποιο τρόφιμο γίνεται αποκλεισμός της συγκεκριμένης τροφής από τη διατροφή του βρέφους για το επόμενο διάστημα και δοκιμάζουμε να τη ξαναδώσουμε σε μεγαλύτερη ηλικία, ύστερα από συνεννόηση με τον παιδίατρο.

4) Δε ξεχνάμε να δώσουμε το απαραίτητο νερό στο βρέφος γιατί πλέον διψάει, καθώς στο διαιτολόγιο του συμπεριλαμβάνονται επιπλέον και στερεές τροφές. Χορηγούμε το νερό κατά διάρκεια του γεύματος ή μετά.

5) Η εισαγωγή των στερεών τροφών δε σημαίνει διακοπή του μητρικού θηλασμού, ούτε καν τη μείωση του αρκετές φορές.

Εξοπλιστείτε με ΥΠΟΜΟΝΗ και ενθαρρύνετε το βρέφος σας να προσαρμοστεί σιγά-σιγά στη νέα πραγματικότητα!

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Για το όλο το πρώτο (1o) έτος ζωής

Κίνδυνος για παχυσαρκία, τερηδόνα, υπέρταση
Κίνδυνος για σαλμονέλωση
όπως ξηροί καρποί, καραμέλες, ποπ κορν,
κομμάτια ωμού καρότου, ρώγα από σταφύλι
(Κίνδυνος για πνιγμονή και εισρόφηση)
αποφεύγουμε τα καρυκεύματα και προσθέτουμε στο φαγητό ωμό ελαιόλαδο στο τέλος.
Κίνδυνος για αλλαντίαση
Αγελαδινό, πρόβειο & κατσικίσιο
και η τακτική σίτισης με μπιμπερό για να αποκοιμηθεί το βρέφος.
(Κίνδυνος για εμφάνιση ωτίτιδας ή/και τερηδόνας)

Πάντα επιτηρούμε το βρέφος που τρώει!!!