ολα τα πεδια ειναι υποχρεωτικα.

Κλείσιμο

Οι πρωτες βολτες με το μωρο σας

  • Home
  • Οι πρωτες βολτες με το μωρο σας
Οι πρωτες βολτες με το μωρο σας
Οι πρωτες βολτες με το μωρο σας

Ανυπομονείτε να κάνετε την πρώτη σας βόλτα με το μωράκι σας, αλλά σας αγχώνει ιδιαίτερα μήπως κρυώσει; Οι ηλιόλουστες μέρες της Άνοιξης αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για να την πρώτη σας εξόρμηση. Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Να περιμένω μέχρι να «σαραντίσει»;

Τα προηγούμενα χρόνια εφαρμοζόταν ευλαβικά η γνωστή πατροπαράδοτη τακτική της παραμονής τόσο της μητέρας όσο και του νεογνού στο σπίτι μέχρι να «σαραντίσει». Ας αναλογιστούμε όμως ότι η εθιμοτυπική αυτή πρακτική προέκυψε στα πλαίσια της λαϊκής σοφίας, ως δικλείδα ασφαλείας της υγείας τόσο της λεχώνας όσο και του νεογνού κατά την ευαίσθητη αυτή πρώτη περίοδο της ζωής του, από τυχόν λοιμώξεις που θα μπορούσαν να προκύψουν ύστερα από την επαφή τους με άλλα άτομα, σε προηγούμενες δυσκολότερες εποχές με περιορισμένη ιατρική φροντίδα. Παλαιότερα, οι σοβαρές λοιμώξεις στα νεογνά ήταν συχνότερες και πιο επικίνδυνες, καθώς η δυνατότητα τόσο της διάγνωσης, όσο και της θεραπευτικής αντιμετώπισης υστερούσε σημαντικά. Η νεογνική θνησιμότητα ήταν αρκετά υψηλή, ενώ υπήρχαν στη διάθεση μας λιγότερα φάρμακα και ελάχιστα εμβόλια για την παροχή ειδικής παιδιατρικής φροντίδας. Επίσης, οι κοινωνικές και οι οικογενειακές συνθήκες ήταν αρκετά διαφορετικές, καθώς ο κύριος ρόλος της γυναίκας επικεντρωνόταν στην οικιακή φροντίδα και στην ανατροφή των παιδιών, με αποτέλεσμα η παραμονή της λεχώνας στο σπίτι να αποτελεί συνηθισμένη και αποδεκτή τακτική. Σήμερα όμως η γυναίκα έχει αναλάβει πολυποίκιλο ρόλο τόσο εντός, όσο και εκτός του σπιτιού. Συχνά απαιτείται να επιστρέψει γρήγορα στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, ενώ η πολύτιμη βοήθεια από οικεία άτομα του περιβάλλοντος είναι αρκετές φορές αδύνατη σε σχέση με το παρελθόν. Η πολυήμερη απομόνωση της σύγχρονης μητέρας στο σπίτι μάλλον της προκαλεί επιπλέον άγχος, περιορίζοντας την φυσική εξέλιξη του θηλασμού και την ενίσχυση του δεσμού μητέρας-παιδιού. Έτσι, ένας μικρός περίπατος όταν έχει καλό καιρό μακριά από πολυσύχναστους χώρους, ο οποίος μπορεί να ανανεώσει τη διάθεση της μητέρας αλλά και του παιδιού, είναι προτιμότερος από την καταναγκαστική παραμονή-«αγγαρεία» στο σπίτι επί 24ωρου βάσης.

Ποιά ηλικία είναι η κατάλληλη;

Ένα μωρό μπορεί να βγει από το σπίτι σε οποιαδήποτε ηλικία. Βασικό κριτήριο για την έξοδο μας αποτελούν οι καλές καιρικές συνθήκες και η αποφυγή κλειστών και πολυσύχναστων χώρων. Για αρχή βγείτε για λίγο στο μπαλκόνι ή στον κήπο, τις επόμενες μέρες ένας περίπατος είναι αρκετός, ενώ μετά την ηλικία των 3 μηνών μπορεί να αυξάνεται σταδιακά η διάρκεια της βόλτας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην αποφυγή επαφών του βρέφους μας με άλλους ενήλικες και κυρίως με παιδιά, καθώς αποτελούν δυνητικές πηγές μικροβίων και ιών.

Πως να το μεταφέρω;

Χαρείτε τη βόλτα σας έχοντας αγκαλιά το μωρό σας χρησιμοποιώντας τον ειδικό μάρσιπο ανάλογα με την ηλικία του. Έτσι απολαμβάνετε και οι δύο την άμεση σωματική επαφή, ενώ ταυτόχρονα εσείς χρησιμοποιείτε πιο άνετα τα χέρια σας έχοντας ελευθερία κινήσεων και το μωράκι σας τη δυνατότητα να εξερευνά ποικίλα εξωτερικά ερεθίσματα.

Φυσικά μπορείτε να το μεταφέρετε με καρότσι, προσέχοντας πάντα να έχει προσδεθεί σωστά και τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Η βόλτα με το καρότσι αρέσει ιδιαίτερα στα μικρά βρέφη, ενώ αρκετά συχνά τα νανουρίζει λόγω των μικρών δονήσεων που προκαλεί.

Πότε είναι προτιμότερο να γίνεται η βόλτα μας;

Βασικό κριτήριο για να εξορμήσετε αποτελούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Αποφεύγουμε τη βροχή, τις ψυχρές μέρες ή όταν φυσάει αρκετά. Ιδιαίτερα στα νησιά μας και στην Κρήτη αποφεύγουμε τις μέρες που έχει έντονο νοτιά με κυκλοφορία σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προτιμάμε τις ζεστές ώρες της ημέρας δηλαδή 11:00 έως 16:00, χωρίς αυξημένη υγρασία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όμως, πρέπει να αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, τις ημέρες του καύσωνα αλλά και την έντονη ηλιοφάνεια, διαλέγοντας τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, όπως π.χ. αργά το απόγευμα.

Πως να το ντύσω;

Οι νέοι γονείς συχνά αναρωτιούνται για το κατάλληλο ντύσιμο του μωρού τους. Ο χρυσός κανόνας είναι να φοράει τόσα ρούχα ώστε να μη κρυώνει, αλλά ούτε και να ιδρώνει. Να θυμάστε ότι το νεογνό έχει μειωμένη ικανότητα ελέγχου και προσαρμογής της θερμοκρασίας του σώματος του, ειδικά τις πρώτες μέρες. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ντύνουμε το μωρό μας όπως αισθανόμαστε εμείς συν ένα επιπλέον ρούχο. Έτσι τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού διαλέγουμε βαμβακερά ρουχαλάκια, έχοντας μαζί μας ένα ζακετάκι και σεντονάκι. Τις κρύες μέρες ντύνουμε πιο ζεστά το μωράκι μας και φροντίζουμε να το σκεπάσουμε με κουβερτούλα στο καροτσάκι. Αποφεύγουμε να το ντύσουμε με βαριά ρούχα σαν «κρεμμύδι». Να θυμάστε ότι προτιμάμε περισσότερα και ελαφριά ρουχαλάκια που τα αφαιρούμε ή τα προσθέτουμε ανάλογα με τον καιρό.

Πριν ξεκινήσετε

Για να απολαύσετε τη βόλτα σας φροντίστε ώστε το μωράκι σας να είναι όσο πιο ξεκούραστο γίνεται, δηλαδή να έχει κοιμηθεί, να είναι χορτάτο, να είναι καθαρό και ντυμένο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Τι να έχω μαζί μου;

Όταν είστε μαζί με το μωράκι σας εκτός σπιτιού πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε χρειαστεί άμεσα το μικρό σας αγγελούδι, όπως: Πάνες, πετσετούλα, μωρομάντηλα, ειδική κρέμα για την πρόληψη συγκάματος, ένα δεύτερο σετ ρούχα, πιπίλα, κουβερτούλα, παιχνιδάκι. Σε περίπτωση που δε θηλάζετε, καλό είναι να έχετε γάλα σε σκόνη και βρασμένο νερό σε θερμός.

Χαρείτε λοιπόν τον ήλιο και το φρέσκο αέρα!

Καλές βόλτες!

 

Related Posts